22
Sep
08

GONCANG SIKIT.. MINYAK PASTI TURUN!

Kerajaan bincang turun harga minyak Rabu ini

JOHOR BAHARU: Kerajaan dijangka akan membincangkan rancangan untuk menurunkan harga runcit minyak sebelum perayaan Aidilfitri pada mesyuarat Kabinet Rabu ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beliau akan membawa rancangan penurunan harga itu pada mesyuarat Kabinet berkenaan untuk diputuskan.

“Insya-Allah, saya perlu bawa rancangan penurunan harga minyak ke kabinet Rabu ini kerana Rabu ini adalah mesyuarat terakhir Kabinet sebelum kita berhari raya.

“Kita akan bincang bila tarikh penurunan dan kadar penurunan yang sesuai,” katanya.

Shahrir yang juga Ahli Parlimen Johor Baharu berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada keluarga miskin, ibu tunggal dan anak yatim kawasan Flet Sri Stulang, di sini hari ini.

Beliau berkata, kerajaan perlu meneliti tarikh penurunan harga minyak kerana penurunan harga dikhuatiri menyebabkan kekurangan bekalan pada musim perayaan ini.

“Kita kena buat penyesuaian kerana kita khuatir segelintir pengusaha stesen minyak tidak mahu mendapatkan bekalan daripada pembekal sekiranya mereka tahu harga akan turun,” katanya.

Pada 23 Ogos lepas harga petrol dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.55 seliter daripada RM2.70. BERNAMA

ALAHAI PAK MENTERI, BINCANG LA PUAS2.. KASI LA TURUN HARGA MINYAK PUN, RAKYAT DAH TAK HERAN DAH. “GULA2” BASI DAH.. ASAL RASA TERGUGAT, PANDAI PULAK KO NAK TURUNKAN HARGA. MEMANG PATUT LA KO JADI MENTERI KABINET PAK DOL KO PUN SAMA KUAT MENIPU. DULU KO KATA TAK NAIK.. KEESOKANNYA TERUS PAK DOL UMUM NAIK RM0.80/LITER..BODOH AJE AKU NAMPAK KO DIBUAT PAK DOL TIDO TU! KESIAN!.. LEPAS NI KO KASI ALASAN APA PULAK BILA PENGUSAHA STESEN MINYAK PROTES?..TAK JADI TURUN PULAK KE? LANTAK KO LA.. TURUN ALHAMDULILLAH, TAK TURUN PUN.. LEPAS NI KO YANG KENA TURUN!

Advertisements

8 Responses to “GONCANG SIKIT.. MINYAK PASTI TURUN!”


 1. 1 sesumpah@pokka.com
  22 September,2008 at 1:28 am

  SETELAH BERBINCANG DENGAN AHLI KABINET DAPUR RUMAH DOLLAH BODOHWI,
  PERDANA MENTERI DATO’ SERI ABDULLAH AHMAD BADAWI DENGAN BANGGANYA DAN RIAK LAGI TAKBUR MENGUMUMKAN PENURUNAN SEBANYAK 5SEN BAGI SETIAP SETENGAH LITER SEMUA JENIS PETROL DAN DIESEL BERKUATKUASA PADA PAGI RAYA KELIMABELAS TAHUN 2009.

 2. 2 Raktamrittika
  22 September,2008 at 1:39 am

  Sempat ke tunggu sampai 2009 PM kita tu Bro?

 3. 3 Musafir Kelana
  22 September,2008 at 1:40 am

  Salam Raktamrittika,

  Aku ada dengar berita yang mengatakan bahawa PM susah sangat nak turunkan harga minyak selama ni walaupun harganya di pasaran global sudah semakin menurun kerana desakan dari pengusaha2 stesen minyak.

  Dikatakan bahawa peniaga2 stesen minyak telah membeli stok minyak banyak2 baru2 ini mungkin kerana kerisauan mereka terhadap harga bahan bakar itu yang terus meningkat naik dan semakin mahal.

  Jadi, mereka tentunya tidak mahu menanggung kerugian sekiranya harga minyak diturunkan sekarang. Dan Pak Lah juga dikhabarkan telah menangguhkan keputusan untuk mempertimbangkan semula harga minyak di negara ini kerana memahami situasi pengusaha stesen2 minyak itu.

  Nah, bukankah ini satu lagi contoh dasar berat sebelah BN yang lebih mengutamakan golongan korporat yang kaya raya dari memikirkan kebajikan masyarakat umum yang rata2nya berpendapatan rendah dan sederhana.

  Manakala berhubung dengan keputusan mereka untuk menimbangkan semula harga minyak sekarang seperti yang disebut dalam artikel di atas, aku berpendapat ia hanyalah suatu tindakan ala kadar dan melepaskan batuk di tangga semata2, kerana aku pasti jika harga minyak diturunkan sekalipun ia mesti tidak lebih dari 15 sen seperti yang telah dilakukan sebelum ini.

  Wassalam.

 4. 4 sesumpah@pokka.com
  22 September,2008 at 1:45 am

  dalam mimpi sampai la kot gang…

 5. 5 Raktamrittika
  22 September,2008 at 1:48 am

  Salam

  Musafir Kelana,

  Lewat juga ko tido ye? Lumrah bagi kerajaan UMNO yang pondan ni itulah, depa tak boleh tergugat sikit mulalah terhegeh2, terkapai2 mencari gula2 atau isu lain untuk dipertontonkan pada rakyat!

  Take my word.. in a few days kita kan dengar satu lagi berita sensasi..
  Dan ianya hanya untuk mengalih perhatian rakyat dan khalayak UMNO sendiri dari terus memperkatakan berkenaan PERALIHAN atau PERTUKARAN kuasa.

  Wassalam

 6. 6 S.A.M
  22 September,2008 at 2:55 am

  Ku harap minyak turun sebelum Raya sebab aku mahu balik kampung Raya sana.

  Dan TAHI MINYAK mereka tak turun dia punya pasal.

 7. 7 sesumpah@pokka.com
  22 September,2008 at 8:30 pm

  dear S.A.M….

  minyak pasti turun dari pam ke tangki keta kita bila diisi…
  kalau soal harga minyak plak,
  depa dok bincang dalam kabinet opis KJ Rambo la kot..

 8. 8 marikh
  24 September,2008 at 9:32 am

  Harus diingat, Pak Lah tak mau turnkan harga minyak kerana anak-beranak terlibat dalam industri oil and Gas kat Malaysia nie. mana nak kaut duit bebanyak kalau turun harga minyak.
  Pak Lah bagi rebet minyak pun KJ untung koz caj urusan pejabat POS. Dah beban dan membebankan seluruh rakyat Malaysia.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


HARI INI

 • 48,529 PELAWAT

PROUDLY ACCLAIM:

All Malaysian Bloggers Project

KLIK DISINI UNTUK POST LAMA:

September 2008
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

HIJRIAH

PREVIOUS POSTS

Bebaskan Raja Petra dan Teresa Kok

RSS SEPAK AJE!!

 • MH370: Krisis komunikasi seperti isu kangkung 2 April,2014
  Pada pandangan saya kelemahan Kerajaan di dalam menangani krisis #MH370 berkisar kepada kegagalan komunikasi. Implikasinya menunjukkan seolah wakil Badan Penyiasat dan Penerbangan Malaysia di dalam taklimat media tidak mengetahui maklumat yang tepat bila memberi maklumat. Dato’ Sri Hishamuddin berjaya mengawal keadaan tetapi akibat kegagalan sebelumnya, tela […]
  Sheih
 • Kepentingan Cukai kepada Rakyat dan Negara. 9 October,2013
  Cukai merupakan satu instrumen ekonomi yang amat penting bagi sesebuah Negara memperolehi hasil atau pendapatan. Hasil daripada Cukai ini di gunakan oleh sesuatu Kerajaan itu untuk mentadbir dan mengurus Negara dan juga bagi perbelanjaaan membangunkan Negara. Cukai yang di kutip ini dibelanjakan oleh Kerajaan bagi tujuan Keselamatan Negara dan Rakyat, pemban […]
  Sheih

RSS THE BASHING SOCIETY

 • Malaysians…..We Need This More Than Ever This Time Round!!! 26 April,2013
  And here we are again….back in a full circle…..and this time all ready and pumped up to finish what we were supposed to have done the 12th General Election 5 years ago. There’s been an avalanche of feeds in my Facebook page this time round, on this General Election and it feels good…….OH BOY!! Does […]
  ErnieJean
 • Quotable Quotes 21 February,2010
  “If he stamps his feet, I will shudder.” – Datin Seri Rosmah, describing her husband; whilst overzealously trying to portray a mousy image of herself. “ … do not provoke him. If he is angry, there is no forgiveness for you.” – again, Datin Seri Rosmah, attempting to conjure a rather fearsome image of her […]
  Oscar the Grouch

RSS WHAT SUSAN HAS TO SAY

 • “We stand together as sky falls” 5 November,2012
  Skyfall – the latest 007 Bond – is quite a philosophical movie that focuses on the theme of ‘death’. Time has come that even Bond ponders if his work, patriotism or nationalism is worth dying for after a mission in Turkey where he was accidently shot by an accomplice. At the start of the movie, […]
  sloone
 • Merdeka thoughts 2012. 30 August,2012
  Nothing is as sweet as the promise of democracy! That is the clarion call of the rally by Bersih supporters last evening. As oppose to the 1Malaysia-Janji diTepati (promises fulfilled) – BN propaganda theme of this year’s Merdeka. That latter slogan at once invite brickbats and the stare of disapproval from the critical eye. We wonder… […]
  sloone

KALAU ANDA BERBANGSA JEPUN:

Your Japanese Name Is...
Ryozo Askikaga

Top Clicks

 • None
Kelantan Bloggers
All Malaysian Bloggers Project
Advertisements

%d bloggers like this: