15
Sep
08

Adakah Sushi Halal??

Makanan Jepun Paling Popular –SUSHI; Apakah ia Halal??

Ambo tergerak nak bertanya berkenaan dengan hukum apakah yang patut di labelkan pada makanan Jepun paling popular ni. Ye lah,… makanan ini tak pernah mendapat label Halal samada dari JAKIM mahupun dari SEA.

Persoalannya sekarang kenapakah kerajaan Pok Loh dibawah fungsi dan bidang kuasa Ahli Majlis Fatwa Kebangsaan yang selalu sangat mengHARAMkan banyak perkara (walaupun keperluan) TIDAK bertindak menyelidik bagaimana untuk memproses makanan tersebut dan seterusnya melabelkan hukum bagi makanan dari negara matahari terbit ini? Dalam Islam, makanan yang diragui asalnya, jadi makruh dan boleh juga dianggap haram jika keraguan itu bersangkut-paut dengan benda yang ternyata haram seperti daging babi dan arak.

Walaupun ia disediakan oleh orang islam (yang pakai songkok @ bertudung), tidak semestinya ianya HALAL dan statusnya  secara automatik jadi HALAL. Tak gitu?

Dua bulan lepas, saya pergi ke Cameron Highland dan mencari restoran Seafood, maka pengurus Hotel (Melayu la agaknya, islam mungkin,…pakai songkok) tersebut telah memberitahu kami ada satu restoran Cina yang menyediakan makanan laut di sana. Apabila kami sampai ke restoran yang dimaksudkan, kami dapati anjing berkeliaran di depan kedai,.. Arak di jual dan di pintu tertulis perkataan “NO PORK SERVE HERE. MUSLIM ARE WELCOME”. Jadi apakah disebabkan SUSHI tersebut kandungannya adalah makanan laut maka ianya HALAL? (ada cerita kononnya ia diperap dengan SAKE..arak Jepun, itu yang was-was tu)

Kalau demo semua ada pendapat, jom kita bincang disini.

SAMPUGITA.


13 Responses to “Adakah Sushi Halal??”


  1. 1 Musafir Kelana
    16 September,2008 at 7:50 am

    Salam.

    Sampugita,

    Kalau betullah ada ‘arak’ sebagai salah satu bahan dalam pembuatannya, maka aku kira sudah terang lagi bersuluh memang haramlah hukumnya.

    Tapi, mungkin juga ada cara2 pembuatannya yang tidak melibatkan arak, jadi, halallah pulak hukumnya.

    Apa2 pun bagi aku, kita kena pandai2lah pastikan dulu tentang bahan2 kat dalamnya sebelum bersedia menikmatinya. Tapi, kalau rasa2 macam waswas tu seeloknya cuba cari makanan lain jer lah ataupun kalau rasa kepingin sangat nak makan sushi cuba2lah belajar buat sendiri kat rumah. What do u think?

    Thanks.

    Wassalam.

  2. 2 Sampugita
    19 September,2008 at 3:53 pm

    Salam Musafir Kelana,

    Ambo mintak maaf sebab lambat reply komen sedara. Ambo agak bizi sedikit beberapa hari ni menyiapkan pakej system untuk jualan lepas raya nanti.

    Sebagai umat Islam yang mempunyai pengalaman mengendalikan makan seperti itu,… terasa seperti satu tanggung jawab pulak untuk mewar-warkan kesahihannya. Ini adalah disebabkan bila saya melihatkan ramai umat islam yang menikmati makanan tersebut tanpa rasa was-was. Yang membimbangkan ambo apabila tidak ada pengawasan yang teliti dari pihak kerajaan menyebabkan ramai umat islam terpengaruh dengan kenikmatannya tanpa mengira halal & haramnya makanan tersebut.

    Wassalam,

  3. 4 October,2008 at 12:05 pm

    salam. tumpang kongsi idea.
    kawe dari dulu geli geleman dgn makanan hot dog, sushi, pizza dan kuew tiaw (kini dah ok)bangkali sbb makanan demo tu. kawe buke lah mmilih sangat bab make nih. sampai la xleh makan nasi daun pisang india. sbb kedai jualannya restoran hindu selalunye di klang, KL dan kuala lipis tmpat kawe bertugas dulu…dan kini sejak berbelas tahun di kb member2 pernah ajak namun sori laaa.
    yes! nape pak2 di JAKIM tu kata gapa?
    1. kawe pegang pada hukum + – = – atau – + =- jugak.- – = lagilah haramm.
    2. ragu2 atau taraddud baik xsah lah. ikut hadis itulah panduan jika kita konfius.

    Allahumma bariklana….

  4. 4 Aryn
    20 October,2008 at 10:20 pm

    Saya memang penggemar sushi..boleh dikatakan selalu makan…cuma tuelah..saya nak kesahihan samada sushi itu betul2 di buat dgn dicampur benda2 haram seprti arak?sebab dekat menu selalu ada bertulis “semua dari daging yang halal”..cuma bila di fikir2kan..kalau owner restoren berbangsa cina dan pekerja pun majoriti bukan Islam.. kesimpulanna..hukum makanan tue pun haramkan? Saya benar2 ingin kepastian sbb saya memang suka sgt makan sushi nie…thanx..

  5. 5 Sampugita
    21 October,2008 at 9:48 pm

    Salam Aryn, sememangnya daging yang dikatakan itu Halal…. “Semua dari daging yang halal,.. tetapi kalau dah nak sediakannya tu kena rendam dulu dlm arak (sake)untuk mengawetnya… maka hukumnya haramlah.

    Sebagai contoh, duit gaji yang kita perolehi itu halal,.. tapi dah kita gi beli nombor ekor dan dapat hadiah nombor satu,.. wang hadiah tu hasil judi,.. maka haramlah….

    Wassalam

  6. 6 Sang Pujangga
    27 December,2008 at 5:35 pm

    Salam,menegur untuk membangun;

    BErkenaan dengan makanan sushi ni,ana telah kaji selidik mengenai cara pembuatannya dari awal hingga ke pengakhiran.Alhamdullilah pembuatan sushi di Malaysia berlainan dari sushi di nun sana (Jepun).Yang menjadi perbezaan antara pembuatannya hanyalah seperti yang anda semua maklumkan iaitu dengan menggunakan sake atau lebih dikenali sebagai arak untuk mengelakkan sushi daripada basi @ luput

    Tapi perkara ini kurang dilakukan dan kebanyakannya hanya dilakukan di Jepun sahaja.Negara2 lain termasuklah Malaysia menggunakan jalan alternatif lain dengan menggunakan cuka @ vinegar.

    Jakim tidak meluluskan premis2 seperti Sushi King @ lain2 lagi kerana premis ini menjual arak di mana setiap pembelian dari premis ini akan membawa kepada syubhah.

    Jadi anda digalakkan agar menghindari dari perkara2 yang mendatangkan syubhah @ mencari alternatif lain seperti mencuba resipi sushi dirumah.

    Semoga jawapan ini dapat membantu anda semua.Insyallah.

  7. 7 putih
    7 September,2009 at 2:04 pm

    salam.. nak kongsi ilmu ni..
    aku pernah gak try makan susyi. tp tekak aku takleh nak terima susyi..and ape yang aku nak kongsi kat sini masa tu aku p dengar ceramah. ustaz aku kata susyi ni haram. sebab kat susyi tu ada letak 1 hirisan daging mentah. memang asalnya daging tu halal.. tapi bila daging tu mentah, ia menjadi haram untuk dimakan.dalam islam tak boleh makan daging mentah.

    • 8 unagi
      21 October,2009 at 11:23 pm

      saya involve dlm pembuatan sushi di sebuah retail company kat malaysia ni..
      sy confuse dgn putih.. yg seingat sy lah.. yg mentah hanyalah salmon, scallop dll( yg kebanyakannya seafood base) boleh specify tak daging jenis apa? dan kat mana cik putih jumpa? sy pun nak tau jgk any new idea and which can n cannot eat by muslim.

  8. 9 mc
    20 February,2010 at 5:24 pm

    Sushi King – Halal ke?

    Dari pertanyaan bertulis dengan office, sushi dikatan akan celup alkohol about 0.01% untuk tahan lama maka dah sah haram sebab tu Jakim tak bagi logo halal. Lagi pun memang serve beer di dalam menu maka Jakim tidak memberikan tanda halal.. Tapi sushi king mengelarkan mereka “pork free”

    So dah confirm la haram.

  9. 2 March,2010 at 10:10 am

    Salam..

    Disini ingin saya kongsikan apa yang terkandung dalam setiap sushi yang tidak diketahui halal mahupun haramnya..

    1.Setelah tinjauan dibuat, didapati, setiap restoran sushi yang tidak mendapat status halal menggunakan cuka nasi yang menggunakan Sake (Arak Beras).

    2. Beras jepun yang dibeli tidak melekit (seakan pulut) tanpa kehadiran cuka khas buat sushi tersebut. Kandungan cuka tersebut adalah garam, gula, cuka, dan Sake.

    3. Jika diperhatikan pada menu sushi akan terdapat nama menu yang bermula dari Sakae. Makanya bahan tersebut telah diperap dengan menggunakan Sake juga.

    Semoga rakan2 sekalian berhati2 dalam membeli sesuatu produk. Sesungguhnya, segala yang kita makan kelak menjadi sebahagian dari tubuh badan kita..

    Sekian

    Assalamualaikum..

  10. 11 nora
    2 March,2010 at 7:19 pm

    salam…aku memang peminat sushi…kalau korang nak makan sushi yang halal, pergi ke restoren o-shima di shah alam…satu2nya kedai japanese food yang mendapat sijil halal di malaysia…kalau nak tau detail, buka web site dia….taip je kat google…

    pasal daging mentah pula, aku tak pernah pulak dengar haram hukum memakannya…bila sesuatu makanan tu halal, maka apa saja kondisinya, ia tetap halal…begitu juga makanan haram…habis tu dlm quran sebut ‘lahmu khinzir’ (daging babi) haram dimakan adakah ia membawa maksud tulang dan lemak babi halal dimakan? fikir2kan….

  11. 12 akemy
    13 April,2010 at 9:31 am

    tapi x sume sushi ade daging mentah kan?? ad yang letak telur or isi ketam je..cmne 2?

  12. 19 May,2010 at 8:51 pm

    hmmm, bg sy la kan…sushi yg dibuat sendiri tu x haram coz sy slalu wat sushi n pnh krj wat sushi ni. sushi ni dbuat dr beras jepun yg blh di beli dr mana2 passaraya bsr. then dia ltk rumpai laut yg diperolehi dr pembuat org melayu la. kalo nk mkn, jgn la ltk fresh meat slice. ltk la yg dh msk. lg 1,de yg ckp telur salmon @ omputih panggil CAVIAR tu mentah coz bl mkn berair je. bkn mentah sebenarnya, msk la berpuluh tahun pon, telur tu ttp xkn mengeras. so, lesson dia….kalo nk mkn sushi buat sendiri k. jgn la g mkn kat rest2 tu…byk kedai yg HALAL palsu ni…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


HARI INI

  • 47,554 PELAWAT

PROUDLY ACCLAIM:

All Malaysian Bloggers Project

KLIK DISINI UNTUK POST LAMA:

September 2008
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

HIJRIAH

PREVIOUS POSTS

Bebaskan Raja Petra dan Teresa Kok

RSS SEPAK AJE!!

  • MH370: Krisis komunikasi seperti isu kangkung 2 April,2014
    Pada pandangan saya kelemahan Kerajaan di dalam menangani krisis #MH370 berkisar kepada kegagalan komunikasi. Implikasinya menunjukkan seolah wakil Badan Penyiasat dan Penerbangan Malaysia di dalam taklimat media tidak mengetahui maklumat yang tepat bila memberi maklumat. Dato’ Sri Hishamuddin berjaya mengawal keadaan tetapi akibat kegagalan sebelumnya, tela […]
    Sheih
  • Kepentingan Cukai kepada Rakyat dan Negara. 9 October,2013
    Cukai merupakan satu instrumen ekonomi yang amat penting bagi sesebuah Negara memperolehi hasil atau pendapatan. Hasil daripada Cukai ini di gunakan oleh sesuatu Kerajaan itu untuk mentadbir dan mengurus Negara dan juga bagi perbelanjaaan membangunkan Negara. Cukai yang di kutip ini dibelanjakan oleh Kerajaan bagi tujuan Keselamatan Negara dan Rakyat, pemban […]
    Sheih

RSS THE BASHING SOCIETY

  • Malaysians…..We Need This More Than Ever This Time Round!!! 26 April,2013
    And here we are again….back in a full circle…..and this time all ready and pumped up to finish what we were supposed to have done the 12th General Election 5 years ago. There’s been an avalanche of feeds in my Facebook page this time round, on this General Election and it feels good…….OH BOY!! Does […]
    ErnieJean
  • Quotable Quotes 21 February,2010
    “If he stamps his feet, I will shudder.” – Datin Seri Rosmah, describing her husband; whilst overzealously trying to portray a mousy image of herself. “ … do not provoke him. If he is angry, there is no forgiveness for you.” – again, Datin Seri Rosmah, attempting to conjure a rather fearsome image of her […]
    Oscar the Grouch

RSS PENYU KALER PINK

  • Ya Allah,selamatkan Kelantan ditadbir oleh pemimpin penipu selepas ini.. 28 October,2016
    Semalam, aku ambil masa sehingga pukul 4.15 pagi untuk lihat perbahasan sidang dun negeri Kelantan yang aku tertangguh untuk lihat pada 24-27 oktober . Walaupun aku bukan politician dan tidak menyebelahi mana-mana pihak tapi sebagai rakyat Kelantan, aku prihatin kepada nasib negeri tercinta aku. Maka aku amati isi perbahasan tersebut. Aku rumuskan beberapa p […]
    pinkturtle2
  • Bukti jelas MB,tmb dan exco2 Pa$ tidak pandai urus tadbir negeri utk kepentingan rakyat 17 October,2016
    Kenapa balak Kelantan perlu diswastakan kepada syarikat lain? Sedangkan Kelantan sudah mempunyai satu anak syarikat khusus berkenaan balak dan kayu iaitu Kompleks Perkayuan Kelantan? Adakah dengan menswastakan sumber mineral ini, ia boleh meningkatkan pendapatan negeri dalam sektor pembalakan? Cuba lihat dalam gambar-gambar yang kami sebarkan. Kebanyakan kaw […]
    pinkturtle2

RSS WHAT SUSAN HAS TO SAY

  • “We stand together as sky falls” 5 November,2012
    Skyfall – the latest 007 Bond – is quite a philosophical movie that focuses on the theme of ‘death’. Time has come that even Bond ponders if his work, patriotism or nationalism is worth dying for after a mission in Turkey where he was accidently shot by an accomplice. At the start of the movie, […]
    sloone
  • Merdeka thoughts 2012. 30 August,2012
    Nothing is as sweet as the promise of democracy! That is the clarion call of the rally by Bersih supporters last evening. As oppose to the 1Malaysia-Janji diTepati (promises fulfilled) – BN propaganda theme of this year’s Merdeka. That latter slogan at once invite brickbats and the stare of disapproval from the critical eye. We wonder… […]
    sloone

KALAU ANDA BERBANGSA JEPUN:

Your Japanese Name Is...
Ryozo Askikaga

PHOTOS

6922

untitled

Coigach

Alley in Shemiran (Painting)

All Wrapped Up

Landscape sea-mountain at sunset. Paisaje mar montaña al atardecer.

Wednesday Colours - Postcards from New York

M45 to California Nebula

Bald Eagles

Sakrale Weinberg-Symmetrie ...

More Photos

Top Clicks

  • None
Kelantan Bloggers
All Malaysian Bloggers Project

%d bloggers like this: