03
Sep
08

How to Detect Lies

HOW TO DETECT LIES…and liars?

You can Become a Lie Detector

how to see a fake smile

Introduction to Detecting Lies:

The following techniques to telling if someone is lying are often used by the police and security experts. This knowledge is also useful for managers, employers, and for anyone to use in everyday situations where telling the truth from a lie can help prevent you from being a victim of fraud/scams and other deceptions.

Warning: Sometimes Ignorance is bliss; after gaining this knowledge, you may be hurt when it is obvious that someone is lying to you.

Signs of Deception:

Body Language of Lies:

• Physical expression will be limited and stiff, with few arm and hand movements. Hand, arm and leg movement are toward their own body the liar takes up less space.

• A person who is lying to you will avoid making eye contact.

• Hands touching their face, throat & mouth. Touching or scratching the nose or behind their ear. Not likely to touch his chest/heart with an open hand.

Emotional Gestures & Contradiction

• Timing and duration of emotional gestures and emotions are off a normal pace. The display of emotion is delayed, stays longer it would naturally, then stops suddenly.

• Timing is off between emotions gestures/expressions and words. Example: Someone says “I love it!” when receiving a gift, and then smile after making that statement, rather then at the same time the statement is made.

• Gestures/expressions don’t match the verbal statement, such as frowning when saying “I love you.”

• Expressions are limited to mouth movements when someone is faking emotions (like happy, surprised, sad, awe, )instead of the whole face. For example; when someone smiles naturally their whole face is involved: jaw/cheek movement, eyes and forehead push down, etc.


Interactions and Reactions

• A guilty person gets defensive. An innocent person will often go on the offensive.

• A liar is uncomfortable facing his questioner/accuser and may turn his head or body away.

• A liar might unconsciously place objects (book, coffee cup, etc.) between themselves and you.

Verbal Context and Content

• A liar will use your words to make answer a question. When asked, “Did you eat the last cookie?” The liar answers, “No, I did not eat the last cookie.”•A statement with a contraction is more likely to be truthful: “ I didn’t do it” instead of “I did not do it”

• Liars sometimes avoid “lying” by not making direct statements. They imply answers instead of denying something directly.

• The guilty person may speak more than natural, adding unnecessary details to convince you… they are not comfortable with silence or pauses in the conversation.

• A liar may leave out pronouns and speak in a monotonous tone. When a truthful statement is made the pronoun is emphasized as much or more than the rest of the words in a statement.

• Words may be garbled and spoken softly, and syntax and grammar may be off. In other
words, his sentences will likely be muddled rather than emphasized.

Other signs of a lie:

• If you believe someone is lying, then change subject of a conversation quickly, a liar follow along willingly and becomes more relaxed. The guilty wants the subject changed; an innocent person may be confused by the sudden change in topics and will want to back to the previous subject.

• Using humor or sarcasm to avoid a subject.

Final Notes:

Obviously, just because someone exhibits one or more of these signs does not make them a liar. The above behaviors should be compared to a persons base (normal) behavior whenever possible.

Do not try these method to someone you love!! as you might get your feeling’s hurt..

Sometimes people tend to lie to make you happy..

Truth is not always the best thing!!


5 Responses to “How to Detect Lies”


  1. 1 muqlis
    4 September,2008 at 8:55 am

    hey bro…love it

  2. 2 Musafir Kelana
    4 September,2008 at 10:51 am

    Salam Raktamrittika,

    Truth is not always the best thing!!
    Betul tu….

    Anyway, kawe nak tanya sikit pasal Darurat di Bangkok itupun kalau tak menyusahkan demo lah. Kenapa rakyat Thailand marah sangat pada kerajaan Thailand sekarang?.
    Adakah semata2 kerana bekas PM Thaksin atau ada sebab2 lain?

    Kalau tak salah saya golongan yang menentang PM sekarang lebih ramai dari yang menyokongnya, itu pun berdasarkan apa yang saya lihat dalam berita TV.

    Jadi kalau begitu, macamana pulak parti yang memerintah kerajaan sekarang boleh menang dalam pilihanraya dulu?

    Terima kasih.

  3. 3 raktamrittika
    4 September,2008 at 11:27 am

    Salam

    Musafir Kelana.

    Haha..pandai sungguh demo nak uji general knowledge kawe la tu…hehe..takpa2..ada lori, ada bas, ada hari kawe balas.

    Setakat yang kawe tahu..Darurat di Bangkok sekarang berlaku akibat rusuhan yang semakin mengganas keatas Perdana Menteri Samak. Penentangan ini di lakukan oleh People’s Alliance for Democracy (PAD) dan Democratic Alliance Against Dictatorship (DAAD).

    Ya, pada umumnya mereka sememangnya menentang kerajaan yang ada sekarang kerana hubungan langsung dengan bekas PM, Thaksin. Tetapi dasar dan halatuju Samak yang mirip dan menyebelahi Thaksin adalah pemangkin kepada rusuhan yang berlaku sekarang. Thaksin hanya alasan untuk memberontak.

    Penyokong Thaksin/Samak ini rata2nya adalah orang2 kampung (People’s Power Party)/ golongan petani dan barisan penentang pula majoriti adalah penduduk bandar atau pekerja di bandar. Ini ada kena-mengena dengan akses terhadap maklumat/ berita dan pengaruh Thaksin yang dulunya pandai mempengaruhi orang kampung dengan dakyah2 politiknya.

    Kemenangan Samak dalam PilihanRaya sebelum ini dipercayai kerana pengaruh wang dan politik Thaksin, yang cuba mencari jalan pulang dari pelarian politiknya dan membebaskan diri dari tuduhan rasuah. Namun kesedaran rakyat menghalang niatnya itu telah mencetuskan ketegangan.

    Ada sedikit persamaan dengan apa yang berlaku di Malaysia sekarang ini..
    Itu serba ringkas yang kawe tahu.

    Wassalam.

  4. 4 Musafir Kelana
    4 September,2008 at 12:10 pm

    Salam Raktamrittika,

    Terima kasih daun keladi…

    Kalau buka puasa makan sayur keladi masak lemak pun sedap juga kan?.

    Nampaknya semangat patriotisme rakyat Thailand memang boleh dipuji kerana mereka sanggup turun padang untuk menunjukkan kecintaan kepada tanahair mereka.

    Pada saya, jika nak dibandingkan dengan senario yang berlaku di Malaysia sekarang, ianya macam langit dengan bumi kerana rakyat Thailand memberontak kerana tidak dapat bertolak ansur dengan kesalahan rasuah dan salah guna kuasa seorang bekas PM yang kemudiannya mendapat dokongan PM sekarang.

    Berlainan pula dengan keadaan di negara ini yang mana keadaannya boleh dianggap sebagai sudah terlalu gawat dengan kes2 penyalahgunaan kuasa dan rasuah yang sudah tidak terkira banyaknya. Kadang2 tertanya2 juga macamana rakyat Malaysia boleh bersabar dengan semua makarenah hodoh pemimpin2 mereka selama ni?.

    Namun benarlah kata orang tua2, lain padang lain belalang, lain negara lainlah semangatnya kan?. Tapi, Alhamdulillah akhirnya arus perubahan dalam kepimpinan negara kita semakin menampakkan ‘taringnya’ dan rakyat pun sudah mula berani bersuara walaupun dikekang dalam pelbagai cara.

    Wassalam.

  5. 5 raktamrittika
    4 September,2008 at 12:55 pm

    Salam.

    MK,

    Kan kawe dah kata, demo saja jer nak ‘test’ kawe…
    Sedang duduk perkaranya demo lebih mengetahui..

    Keganasan dan penentangan di Thailand bukan mutlaknya atas dasar cintakan negara, tetapi lebih kepada bangun menentang “PENJAJAHAN” sekularisme, kronisme dan nepotisme, rasuah, penindasan agama, jurang ekonomi bangsa siam dan melayu serta peminggiran wilayah selatan daripada arus pembangunan. “Negara gajah putih” ini tak pernah dijajah bangsa asing..tetapi tetap juga DIJAJAH oleh bangsa sendiri yang kononnya dipilih melalui PILIHANRAYA/ demokrasi.

    Wassalam.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


HARI INI

  • 47,554 PELAWAT

PROUDLY ACCLAIM:

All Malaysian Bloggers Project

KLIK DISINI UNTUK POST LAMA:

September 2008
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

HIJRIAH

PREVIOUS POSTS

Bebaskan Raja Petra dan Teresa Kok

RSS SEPAK AJE!!

  • MH370: Krisis komunikasi seperti isu kangkung 2 April,2014
    Pada pandangan saya kelemahan Kerajaan di dalam menangani krisis #MH370 berkisar kepada kegagalan komunikasi. Implikasinya menunjukkan seolah wakil Badan Penyiasat dan Penerbangan Malaysia di dalam taklimat media tidak mengetahui maklumat yang tepat bila memberi maklumat. Dato’ Sri Hishamuddin berjaya mengawal keadaan tetapi akibat kegagalan sebelumnya, tela […]
    Sheih
  • Kepentingan Cukai kepada Rakyat dan Negara. 9 October,2013
    Cukai merupakan satu instrumen ekonomi yang amat penting bagi sesebuah Negara memperolehi hasil atau pendapatan. Hasil daripada Cukai ini di gunakan oleh sesuatu Kerajaan itu untuk mentadbir dan mengurus Negara dan juga bagi perbelanjaaan membangunkan Negara. Cukai yang di kutip ini dibelanjakan oleh Kerajaan bagi tujuan Keselamatan Negara dan Rakyat, pemban […]
    Sheih

RSS THE BASHING SOCIETY

  • Malaysians…..We Need This More Than Ever This Time Round!!! 26 April,2013
    And here we are again….back in a full circle…..and this time all ready and pumped up to finish what we were supposed to have done the 12th General Election 5 years ago. There’s been an avalanche of feeds in my Facebook page this time round, on this General Election and it feels good…….OH BOY!! Does […]
    ErnieJean
  • Quotable Quotes 21 February,2010
    “If he stamps his feet, I will shudder.” – Datin Seri Rosmah, describing her husband; whilst overzealously trying to portray a mousy image of herself. “ … do not provoke him. If he is angry, there is no forgiveness for you.” – again, Datin Seri Rosmah, attempting to conjure a rather fearsome image of her […]
    Oscar the Grouch

RSS PENYU KALER PINK

  • Ya Allah,selamatkan Kelantan ditadbir oleh pemimpin penipu selepas ini.. 28 October,2016
    Semalam, aku ambil masa sehingga pukul 4.15 pagi untuk lihat perbahasan sidang dun negeri Kelantan yang aku tertangguh untuk lihat pada 24-27 oktober . Walaupun aku bukan politician dan tidak menyebelahi mana-mana pihak tapi sebagai rakyat Kelantan, aku prihatin kepada nasib negeri tercinta aku. Maka aku amati isi perbahasan tersebut. Aku rumuskan beberapa p […]
    pinkturtle2
  • Bukti jelas MB,tmb dan exco2 Pa$ tidak pandai urus tadbir negeri utk kepentingan rakyat 17 October,2016
    Kenapa balak Kelantan perlu diswastakan kepada syarikat lain? Sedangkan Kelantan sudah mempunyai satu anak syarikat khusus berkenaan balak dan kayu iaitu Kompleks Perkayuan Kelantan? Adakah dengan menswastakan sumber mineral ini, ia boleh meningkatkan pendapatan negeri dalam sektor pembalakan? Cuba lihat dalam gambar-gambar yang kami sebarkan. Kebanyakan kaw […]
    pinkturtle2

RSS WHAT SUSAN HAS TO SAY

  • “We stand together as sky falls” 5 November,2012
    Skyfall – the latest 007 Bond – is quite a philosophical movie that focuses on the theme of ‘death’. Time has come that even Bond ponders if his work, patriotism or nationalism is worth dying for after a mission in Turkey where he was accidently shot by an accomplice. At the start of the movie, […]
    sloone
  • Merdeka thoughts 2012. 30 August,2012
    Nothing is as sweet as the promise of democracy! That is the clarion call of the rally by Bersih supporters last evening. As oppose to the 1Malaysia-Janji diTepati (promises fulfilled) – BN propaganda theme of this year’s Merdeka. That latter slogan at once invite brickbats and the stare of disapproval from the critical eye. We wonder… […]
    sloone

KALAU ANDA BERBANGSA JEPUN:

Your Japanese Name Is...
Ryozo Askikaga

PHOTOS

6922

untitled

Coigach

Alley in Shemiran (Painting)

All Wrapped Up

Landscape sea-mountain at sunset. Paisaje mar montaña al atardecer.

Wednesday Colours - Postcards from New York

M45 to California Nebula

Bald Eagles

Sakrale Weinberg-Symmetrie ...

More Photos

Top Clicks

  • None
Kelantan Bloggers
All Malaysian Bloggers Project

%d bloggers like this: