30
Aug
08

INTIPATI BAJET 2009

INTIPATI BAJET 2009

KONON-KONONNYA BEGINILAH WANG RAKYAT AKAN DIBELANJAKAN UNTUK TAHUN 2009. SAMAADA BELANJAWAN PERIHATIN ATAU TIDAK, YANG PASTI..TIDAK SEMUA YANG TERTULIS DI BAWAH INI AKHIRNYA DILAKSANAKAN. MALAH BUKAN SEMUANYA UNTUK RAKYAT, ADA YANG SPESIFIK UNTUK KRONI DAN ORANG TERTENTU SAHAJA..SAUDARA FIKIR YANG MANA?

Secara umum:

* EKONOMI MALAYSIA BERKEMBANG 6.3 PERATUS PADA SUKU KEDUA 2008

* EKONOMI MALAYSIA DIJANGKA TUMBUH 5.7 PERATUS PADA 2008

Cukai pendapatan:

* KIRA-KIRA 100,000 PEMBAYAR CUKAI DALAM GOLONGAN PENDAPATAN SEDERHANA TIDAK LAGI DIKENAKAN CUKAI SETELAH REBAT CUKAI RM35,000 DAN KE BAWAH AKAN DINAIKKAN KEPADA RM400 DARIPADA RM350

* PENGECUALIAN CUKAI UNTUK SEMUA PENDAPATAN FAEDAH BAGI INDIVIDU

* PENGURANGAN DUTI IMPORT BAGI BARANGAN PENGGUNA (CONTOH: MESIN PENGISAR, PERIUK NASI, KETUHAR GELOMBANG MIKRO DAN CEREK ELEKTRIK) KEPADA ANTARA 5 PERATUS DAN 30 PERATUS DARIPADA 10 PERATUS DAN 60 PERATUS

* PENGECUALIAN DUTI IMPORT KE ATAS BEBERAPA BARANGAN MAKANAN TERMASUK MIHUN, BISKUT, JUS BUAH-BUAHAN DAN JAGUNG MANIS DALAM TIN

* KADAR CUKAI JALAN KENDERAAN PENUMPANG PERSENDIRIAN BERENJIN DIESEL MILIK INDIVIDU DAN SYARIKAT SAMA DENGAN KADAR CUKAI JALAN KENDERAAN ENJIN PETROL BERKUAT KUASA 1 SEPTEMBE 2008

* PENGECUALIAN CUKAI DIBERIKAN KE ATAS MANFAAT YANG DINIKMATI PEKERJA SEPERTI BANTUAN KADAR FAEDAH BAGI PINJAMAN PERUMAHAN, KENDERAAN BERMOTOR DAN PENDIDIKAN

* TELEFON MUDAH ALIH SERTA BIL TELEKOMUNIKASI DAN LANGGANAN INTERNET YANG DIBAYAR OLEH MAJIKAN DIKECUALIKAN CUKAI

* PEMILIKAN RUMAH DI KALANGAN ANGGOTA PERKHIDMATAN AWAM DITINGKATKAN DENGAN LANJUTAN TEMPOH PINJAMAN PERUMAHAN DARIPADA 25 TAHUN KEPADA 30 TAHUN

* MEMBUKA PANEL INSURANS PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN KEPADA SEMUA SYARIKAT INSURANS YANG LAYAK DARIPADA HANYA LIMA SYARIKAT INSURANS SEKARANG INI

* DUTI EKSAIS ROKOK NAIK TIGA SEN KEPADA 18 SEN SEBATANG. CUKAI UNTUK SEKOTAK ROKOK 20 BATANG MENINGKAT SEBANYAK 60 SEN

* PETANI DAPAT FAEDAH DARIPADA CADANGAN PEMANSUHAN DUTI IMPORT KE ATAS BAJA DAN RACUN PEROSAK

* PEMILIKAN RUMAH DI KALANGAN ANGGOTA PERKHIDMATAN AWAM DITINGKATKAN DENGAN LANJUTAN TEMPOH PINJAMAN PERUMAHAN DARIPADA 25 TAHUN KEPADA 30 TAHUN

* MEMBUKA PANEL INSURANS PINJAMAN PERUMAHAN KERAJAAN KEPADA SEMUA SYARIKAT INSURANS YANG LAYAK DARIPADA HANYA LIMA SYARIKAT INSURANS SEKARANG INI

* DUTI EKSAIS ROKOK NAIK TIGA SEN KEPADA 18 SEN SEBATANG. CUKAI UNTUK SEKOTAK ROKOK 20 BATANG MENINGKAT SEBANYAK 60 SEN

* KADAR CUKAI INDIVIDU MAKSIMUM DITURUNKAN KEPADA 27 PERATUS DARIPADA 28 PERATUS MULAI TAHUN TAKSIRAN 2009

* KUMPULAN BERPENDAPATAN SEDERHANA DAPAT MANFAAT DARIPADA PENGURANGAN KADAR CUKAI MARGINAL KEPADA 12 PERATUS DARIPADA 13 PERATUS

* ELAUN MODAL DIPERCEPATKAN UNTUK PEMBELIAN PERALATAN ICT DITUNTUT SEPENUHNYA DALAM TEMPOH SETAHUN BERBANDING DUA TAHUN SEBELUM INI

* PEMANSUHAN LARANGAN IMPORT KE ATAS KREN DI PELABUHAN MANAKALA KADAR DUTI IMPORT DIKURANGKAN DARIPADA 20 PERATUS KEPADA LIMA PERATUS


Kesejahteraan rakyat:

* Bajet 2009 menumpukan kepada langkah-langkah yang akan memastikan kesejahteraan yang telah dibina selama ini terus terjamin dan untuk itu adalah penting diperkukuhkan daya tahan ekonomi supaya negara berupaya menangani kesan persekitaraan luar yang semakin sukar.

* Bertemakan Kerajaan Prihatin, Bajet 2009 tertumpu kepada tiga strategi khusus iaitu menjamin kesejahteraan rakyat, membangun modal insan berkualiti dan memperkukuh daya tahan negara.

* Kerajaan akan melaksanakan pelbagai langkah bertujuan meringankan beban kos sara hidup, terutamanya ke atas golongan berpendapatan rendah dan yang kurang bernasib baik.

* Kerajaan telah menaikkan tahap kelayakan pendapatan isi rumah bagi pemberian bantuan kebajikan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat. Kelayakan pendapatan isi rumah kini ditingkatkan daripada RM400 sebulan kepada RM720 sebulan untuk Semenanjung, RM830 sebulan untuk Sarawak dan RM960 untuk Sabah.

* Menghargai jasa pesara, dan bagi membantu pesara berpendapatan rendah yang menghadapi kesukaran untuk menampung sara hidup harian, pesara kerajaan yang telah berkhidmat sekurangkurangnya 25 tahun akan menerima pencen tidak kurang daripada RM720 sebulan mulai 1 Januari 2009.

* Kerajaan akan menubuhkan satu tabung khas berjumlah RM25 juta bagi menyalurkan pemberian kewangan kepada keluarga yang hilang punca punca pendapatan secara mengejut seperti akibat kemalangan.

* Memandangkan tanggungjawab besar ibu pelihara di Rumah Tunas Harapan, kerajaan telah menaikkan jumlah Elaun Ibu Pelihara daripada RM600 kepada RM1,000 sebulan. Kenaikan ini berkuat kuasa mulai 1 September 2008.

* Kerajaan telah berjaya mengurangkan kadar kemiskinan daripada 5.7 peratus pada 2004 kepada 3.6 peratus pada 2007.

* Kerajaan telah menyediakan RM50 juta di bawah Program Bantuan Rumah untuk membina 1,400 rumah baru dan membaik pulih 1,000 buat rumah.

* Usaha akan terus diambil untuk meningkatkan pendapatan dan kualiti hidup rakyat di Sabah dan Sarawak, terutamanya untuk mempertingkatkan kemudahan asas seperti bekalan elektrik, air dan jalan luar bandar. Untuk ini, RM580 juta disediakan bagi Sabah dan Rm420 juta untuk Sarawak.

* Isi rumah yang membayar bil elektrik RM20 dan ke bawah sebulan tidak perlu membayar bil elektrik berkuat kuasa 1 Oktober 2008 sehingga akhir 2009.

Bermacam-macam janji telah dibuat dalam bajet-bajet yang lepas juga..

Kesudahannya tidak kelihatan ENTAH KEMANA .. peruntukan dalam bajet yang berbillion2 … seolah2 lenyap ditelan angin. DIMAKAN HANTU DAN JEMBALANG !!

Apakah bajet 2009 inipun akan berakhir begitu juga??

Advertisements

5 Responses to “INTIPATI BAJET 2009”


 1. 1 Musafir Kelana
  30 August,2008 at 8:33 pm

  Salam.

  Raktamrittika,

  Aku pun harap Bajet ni memang kisah benarlah sebab macam tahun2 yang dulu, selalu saja peruntukan yang heboh dicanang2 tu kebanyakannya dia orang ‘brought forward’ untuk bajet pada tahun berikutnya.

  Kalau yang dulu2, agak2 aku pengumuman bermacam2 insentif tu bolehlah dikatakan seperti ‘lakonan’ saja, alih2 yang dibelanjakan ciput saja, yang lain2 tu dibawa ke depan pulak, konon nak kasi gempak bajet berikutnya pulak.

  Kita tak naklah jadi macam tu lagi dan Tipah pun tak nak tertipu lagi!

 2. 2 raktamrittika
  31 August,2008 at 3:12 am

  Salam.

  MK..

  Yang ‘brought-forward’ tu agendanya sahaja..peruntukannya tetap habis juga.
  Sebab itu perbelanjaan semakin bertambah setiap tahun..tahun ini sahaja kenaikan 5.5% lagi perbelanjaan kerajaan.

  MANA PI DUIT TU SEMUA??…
  BUKAN SIKIT WOII DUIT BERBILLION NI…

  tapi kita rakyat,,macam ‘menghalalkan’ jer..
  Tak ada check and balance langsung.
  Bila ditanya di PARLIMEN berkenaan perbelanjaan ini.. jutaan jawapan yang tak masuk dek akal di”kelentong”kan kita. Tak nak terima ka, tak percaya ka, tak ada siapa boleh buat apa.
  AUDIT NEGARA..makan gaji buta!!

  WASSALAM.

 3. 3 Musafir Kelana
  31 August,2008 at 6:09 pm

  Salam.

  Raktamrittika,

  Betul tu…

  Nampaknya PM kita cuba nak ‘merakyatkan’ bajet kali ni dan memang agak ketara sangat bajet ni bolehlah dikategorikan sebagai ‘bajet memujuk’ yang bertujuan untuk merapatkan kembali jurang ‘kasih sayang’ yang telah berlaku antara pihak kerajaan dan rakyat jelata seperti yang kita semua maklum.

  Walau bagaimanapun, saya fikir ia akan hanya tinggal janji sekiranya kerajaan tidak bersungguh2 mengambil langkah2 proaktif untuk benar2 melaksanakannya. Perlu diingat bahawa masyarakat sekarang bukan lagi seperti orang dulu2 yang mudah digula-gulakan dengan sebarang janji dan sumpah.

  Masyarakat hari ini ingin melihat perubahan2 sebenar dan segera dilakukan terhadap perkara2 yang mereka anggap sudah tidak relevan dan tidak bermanfaat lagi kepada kehidupan mereka.

  Saya dapat menjangkakan bahawa sekiranya suatu perubahan drastik tidak dilakukan kali ini terhadap tataetika perbelanjaan dana2 rakyat yang telah banyak dikritik dan dikecam oleh pelbagai pihak, maka amat sukar sekali bagi pihak kerajaan untuk mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kewibawaan dan ketelusan mereka sebagai pemerintah.

  Kesimpulannya, kerajaan harus bertindak bijak dalam segala hal kerana sebarang kesilapan mereka terutamanya budaya ketirisan dalam pengurusan kewangan negara yang jika tidak dibendung dengan segera pastinya akan hanya mempercepatkan lagi trajedi keruntuhan empayar kekuasaan mereka.

  Wassalam.

 4. 4 Kamariah
  31 August,2008 at 9:38 pm

  alehhh…budget untuk rakyat kononnya…projek semua dapat kat kroni dia orang.
  Pikir macam ni lah..
  yang jelas, kita semua kena bayar petrol, dia orang semua free. Goyang kaki aje. Pakai baju, naik kereta semua berkelip kelip…kita nak beli beras pun kena fikir dua kali.

  Aku dah fed up dengan kerajaan Malaysia.

  BPR sila siasat pemimpin kerajaan teutama negeri Terengganu. Korupsi. Sil siasat

 5. 5 raktamrittika
  31 August,2008 at 11:30 pm

  Salam.

  Nampaknya kita semua sepakat berkenaan isu belanjawan ini..baguih lerr..
  Tapi memandangkan ni bulan ramadhan..aku ingat nak kurangkan sikit menghentam kerajaan dengan bahasa yang kasar..mudah2an tak ler kurus sangat pahala puasa.

  TENTANG TETAP TENTANG!! LAWAN TETAP LAWAN!!

  Cuma “in a subtle manner” sikit..hehe

  SELAMAT BERIBADAH DI BULAN MULIA INI!!

  WASSALAM.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


HARI INI

 • 48,529 PELAWAT

PROUDLY ACCLAIM:

All Malaysian Bloggers Project

KLIK DISINI UNTUK POST LAMA:

August 2008
S M T W T F S
    Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

HIJRIAH

PREVIOUS POSTS

Bebaskan Raja Petra dan Teresa Kok

RSS SEPAK AJE!!

 • MH370: Krisis komunikasi seperti isu kangkung 2 April,2014
  Pada pandangan saya kelemahan Kerajaan di dalam menangani krisis #MH370 berkisar kepada kegagalan komunikasi. Implikasinya menunjukkan seolah wakil Badan Penyiasat dan Penerbangan Malaysia di dalam taklimat media tidak mengetahui maklumat yang tepat bila memberi maklumat. Dato’ Sri Hishamuddin berjaya mengawal keadaan tetapi akibat kegagalan sebelumnya, tela […]
  Sheih
 • Kepentingan Cukai kepada Rakyat dan Negara. 9 October,2013
  Cukai merupakan satu instrumen ekonomi yang amat penting bagi sesebuah Negara memperolehi hasil atau pendapatan. Hasil daripada Cukai ini di gunakan oleh sesuatu Kerajaan itu untuk mentadbir dan mengurus Negara dan juga bagi perbelanjaaan membangunkan Negara. Cukai yang di kutip ini dibelanjakan oleh Kerajaan bagi tujuan Keselamatan Negara dan Rakyat, pemban […]
  Sheih

RSS THE BASHING SOCIETY

 • Malaysians…..We Need This More Than Ever This Time Round!!! 26 April,2013
  And here we are again….back in a full circle…..and this time all ready and pumped up to finish what we were supposed to have done the 12th General Election 5 years ago. There’s been an avalanche of feeds in my Facebook page this time round, on this General Election and it feels good…….OH BOY!! Does […]
  ErnieJean
 • Quotable Quotes 21 February,2010
  “If he stamps his feet, I will shudder.” – Datin Seri Rosmah, describing her husband; whilst overzealously trying to portray a mousy image of herself. “ … do not provoke him. If he is angry, there is no forgiveness for you.” – again, Datin Seri Rosmah, attempting to conjure a rather fearsome image of her […]
  Oscar the Grouch

RSS WHAT SUSAN HAS TO SAY

 • “We stand together as sky falls” 5 November,2012
  Skyfall – the latest 007 Bond – is quite a philosophical movie that focuses on the theme of ‘death’. Time has come that even Bond ponders if his work, patriotism or nationalism is worth dying for after a mission in Turkey where he was accidently shot by an accomplice. At the start of the movie, […]
  sloone
 • Merdeka thoughts 2012. 30 August,2012
  Nothing is as sweet as the promise of democracy! That is the clarion call of the rally by Bersih supporters last evening. As oppose to the 1Malaysia-Janji diTepati (promises fulfilled) – BN propaganda theme of this year’s Merdeka. That latter slogan at once invite brickbats and the stare of disapproval from the critical eye. We wonder… […]
  sloone

KALAU ANDA BERBANGSA JEPUN:

Your Japanese Name Is...
Ryozo Askikaga

Top Clicks

 • None
Kelantan Bloggers
All Malaysian Bloggers Project
Advertisements

%d bloggers like this: